6 Държави на които лесно може да се обърка коя е столицата (част 2)

6 Държави на които лесно може да се обърка коя е столицата (част 2)

7.ОАЕ

©Depositphotos   ©Depositphotos
От създаването на Федерацията на Обединените арабски емирства през 1971 г. Абу Даби е с статут на временна столица. Конституцията на тогава новата държава е била взела решение да построи нов град – Ал-Карам, който е трябвало да бъде столица. Въпреки това, предложеният град никога не е бил построен. От 1966 г. Абу Даби се превърнала в постоянна столица на емирствата. Най-големият град в страната, както вероятно вече се досещате, е Дубай, населението му е 3 милиона души.

 

8.Нова Зеландия

©Depositphotos
Столицата, Уелингтън, е 3 пъти по-малка от най-големия град в страната, Окланд: 415 000 срещу 1,6 милиона души. Въпреки че последният е бил официалната столица на Нова Зеландия за кратко време, от 1865 г., поради бързото нарастване на населението, столицата е прехвърлена в Уелингтън. Това е най-южната столица на света.

 

9.Канада

©Depositphotos
Само от Торонто до Квебек и обратно столицата се премества 4 пъти, докато през 1857 г. кралица Виктория определя Отава за столица с  специално решение. Сега столицата е на 4-то място в списъка на най-големите градове в страната, първата от които е Торонто, където живеят 2,7 милиона души.

 

10.Индия

©Depositphotos
Особеността на индийската столица Ню Делхи е, че е районът на втория по големина град в страната – Делхи. През 1911 г. резиденцията на британския заместник е прехвърлена в Делхи от Калкута. След обявяването на независимостта на Индия през 1947 г. столицата се премества в Ню Делхи. Най-големият град в страната е Мумбай, който се наричал Бомбай, населението му е 12,5 милиона души.

 

11.Казахстан

©Depositphotos
Най-младата столица на света от нашия списък е Астана, която от казахски означава „столица”. Той е със статут на главен град от 1997 г., след това се нарича Акмола и едва през следващата година получава модерното си име. Той е вторият по население: има над 1 милион жители. Най-големият град е бившата столица Алма-Ата с население от 1,8 милиона жители.

 

12.Пакистан

©Depositphotos
Особеност на сегашната столица на Пакистан – Исламабад е, че този град е специално проектиран и построен като бъдеща столица. И както разбирате, той нямаше да влезе в тази статия, ако беше най-големият град в страната. Тук лидерът е Карачи с население от около 15 милиона жители. Който между другото е бил столица за цели 11 години.

 

Какви интересни факти за столиците на света бихте добавили?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *